AAA nyní expanzi nechystá, v ČR uzavře nejvýš jednu pobočku

31.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Síť autobazarů AAA Auto se nadále chce soustředit především na český a slovenský trh; v tuzemsku zřejmě uzavře jedinou ze svých zhruba dvaceti poboček, a to prodejní místo v Táboře. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to naznačil generální ředitel AAA Auto Anthony Denny. Firma se po nevydařené expanzi loni stáhla z Polska, letos opustila také maďarský trh.

"V Česku je jediná pobočka, kterou můžeme zavřít, a to je naše prodejní místo v Táboře, které nepodává odpovídající výkony," uvedl Denny. Firma má podle něj díky dobré poloze prodejny hodně zajímavých nabídek na její prodej. "Takže tu budovu prodáme a potenciálně v budoucnu otevřeme v Táboře pobočku na jiném místě," dodal většinový vlastník společnosti.

Dřívější expanzi na polský trh Denny považuje za velkou chybu. "Po bitvě je nám vyčítáno mnoho věcí, které jsme tehdy nemohli vědět. Samozřejmě bych si přál, abychom nikdy neudělali tak rozsáhlou expanzi, abychom současně nešli na burzu, abychom zůstali na českém a slovenském trhu a byli navždy ziskoví," uvedl Denny.

I když se cena akcií AAA na burze propadla z původních 55 na dnešních sedm korun za jednu, šéf podniku vyloučil, že by firmu z burzy stáhl. Nevzdává ani další expanzi, i když na ni podle něj není vhodná doba. Firma by v roce 2010 chtěla otevřít pobočku v Rusku, kde měla být už letos. Uvažuje také o Ukrajině.

Skupina autobazarů AAA Auto loni prohloubila ztrátu na 28 milionů eur, tedy zhruba 750 milionů korun. To je téměř šestkrát více proti ztrátě 4,8 milionu eur v roce 2007. Za propadem stojí mimo jiné vytvoření opravných položek 12 milionů eur k zásobě aut a nemovitostem, které chce firma letos prodat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK