Koruna dopoledne posílila na 27,52 Kč/EUR a 20,74 Kč/USD

31.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Česká měna dopoledne zkorigovala pondělní ztráty a k oběma hlavním měnám mírně posílila. Krátce po 10:30 se obchodovala na 27,52 Kč/EUR a 20,74 Kč/USD, vyplývá z údajů server Patria Online.

Podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka se koruna vzpamatovává z pondělního oslabení. "Oslabení po včerejším zhoršení maďarského ratingu je pryč. Měnám ve střední Evropě pomáhá růst na evropských akciových trzích značící momentální zlepšení nálady vůči rizikovým aktivům," uvedl.

Pozitivní vliv na korunu podle něj mají rovněž zprávy o příznivém vlivu šrotovného na český automobilový průmysl. "Vývoj během dne však bude určovat především vztah k riziku," podotkl Vlk.

Dolar oslabil na 1,3275 za euro a jde tak podle Vlka znovu proti akciím. "Dnešní data o inflaci v eurozóně by měla utvrdit trh, že Evropská centrální banka (ECB) půjde se sazbami opět dolů," doplnil.

Od odpoledních čísel z USA, indexu chicagských nákupních manažerů a spotřebitelské důvěry, trh čeká mírné zlepšení. "Průzkumy by se mohly trefit do období lepší nálady spojené s plány na ozdravení bank. Vedle toho dnes může zafungovat efekt konce čtvrtletí, kdy dochází k úpravám zajišťovacích pozic," uvedl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK