OECD: Další stimulace ekonomiky je možná, měla by být dočasná

31.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 31. března (ČTK) - Země, které ještě mají prostor pro zvýšení vládních výdajů, by jej příští rok měly využít k podpoře svých ekonomik. Uvedla to v dnešní zprávě Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Jakmile však hospodářské oživení začne nabírat na tempu, měly by být vlády podle organizace připraveny tyto stimuly z ekonomiky stáhnout.

Za země, které by ještě mohly své ekonomiky stimulovat zvýšenými rozpočtovými deficity, OECD označila Německo, Kanadu, Austrálii, Nizozemsko, Švýcarsko, Jižní Koreu a některé skandinávské země. Naopak státy s vysokým zadlužením jako Japonsko, Itálie, Řecko, Maďarsko, Island nebo Irsko již podle organizace takové možnosti nemají.

Otázka další stimulace ekonomik bude horkým tématem nadcházejícího summitu zemí G20 v Londýně. Spojené státy prosazují, aby se velké ekonomiky zavázaly k dalšímu zadlužování ve prospěch podpory hospodářství. Evropská unie však žádné specifické přísliby podpořit nehodlá, výsledkem v komuniké ze summitu tak zřejmě bude jen obecnější znění příslušné pasáže.

"Země, které mají prostor pro další kroky, by v roce 2010 měly zvážit posílení stimulu," uvádí OECD. "U jiných budou takové kroky možné jen v případě, že ekonomická aktivita bude ještě slabší, než se předpovídá," dodala OECD. V dnešní zprávě k revidované prognóze ekonomického vývoje předpověděla, že ekonomika členských zemí letos klesne o 4,3 procenta, i když ještě v listopadu počítala s poklesem pouze o 0,4 procenta.

OECD odhadla, že průměrná země OECD podpoří svou ekonomiku v letech 2008 až 2010 stimulací odpovídající zhruba 2,5 procenta HDP. Mnohem více se zadluží Spojené státy, kde stimulační balík dosahuje asi 5,5 procenta ročního HDP. Mezinárodní měnový fond a EU doporučují, aby stimulační plány se pohybovaly kolem dvou procent HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK