Praha je u podnikatelů 19. nejoblíbenější z 37 měst

31.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 31. března (zpravodaj ČTK) - Praha je pro evropské podnikatele 19. nejoblíbenějším městem ze 37 zkoumaných měst Evropy. Ukazuje to žebříček ECER (European Cities Entrepreneurship Ranking). V průzkumu, kterého se zúčastnilo takřka 2400 šéfů menších podniků, se ředitelé a manažeři zaměřovali na to, jak jsou v daném místě spokojeni s podmínkami pro podnikání i žití.

Jednotlivá města hodnotili třeba z hlediska dostupnosti k úvěrům či dotacím. Zvažovali, jaká je v něm kvalita života a životní prostředí a obecně i to, jaké překážky či naopak výhody tam pro podnikání panují.

Nejoblíbenějším místem se stala finská metropole Helsinky, těsně následovaná švédským Stockholmem. Další příčky obsadily německý Mnichov, švédské Malmö a německý Hamburk. Místa na opačném pólu pořadí naopak připadly britskému Birminghamu, dánské Kodani a britskému Manchesteru.

Ze zástupců postkomunistických zemích se před Prahou umístily Varšava (10. místo) a Riga (16. místo).

Vítězné Helsinky získaly "body" například tím, že rozvinuly řadu programů na podporu podnikatelských aktivit. Navíc vytvořily i několik institucí, které jsou výhradně určeny pro menší podniky.

Výzkum také ukázal, že obecně se dá říci, že podnikatelé se zdají být s podmínkami a prostředím více spokojeni v severněji položených zemích, zatímco na jihu spíše méně.

ECER vypracovává žebříček s partnery z vysokých škol a dalších institucí Sdružení pro nadaci ECER (Association for the ECER Foundation).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK