Agrární komora vyhlásila stávkovou pohotovost

31.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Vedení Agrární komory vyhlásilo dnešním dnem stávkovou pohotovost, řekl prezident komory Jan Veleba. Ministerstvo zemědělství podle něj během tří týdnů po demonstraci zhruba 8000 zemědělců v pražských ulicích neučinilo jediný z kroků požadovaných k řešení problémů chovatelů mléčného skotu.

Mléčný sektor již několik měsíců trpí nízkými výkupními cenami mléka a proto hrozí chovatelům nucená likvidace stád. O dalším postupu hodlají zástupci zemědělských organizací jednat v příštím týdnu.

"Je to upozornění touto veřejnou formou na nečinnost ministerstva zemědělství, je to zkrátka přitvrzení z naší strany," uvedl Veleba s tím, že ministerstvo se zemědělci od březnové demonstrace nekomunikuje.

Vedení některých oblastních poboček Agrární komory volají po opakované demonstraci, řekl ČTK Veleba. Zda se farmáři rozhodnou opět sáhnout k této formě protestu se však zatím neví.

Podle Veleby nadále platí požadavek zemědělců z poloviny března. Chovatelé mléčného skotu požadují dotací 300 eur (nyní zhruba 8100 korun) na dojnici, rozhodnutí o této dotací chtějí do 15. dubna. Ministerstvo zemědělství požadavek farmářů před dvěma týdny odmítlo.

Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče by Česká republika mohla v příštích dvou letech získat 800 milionů korun od Evropské unie v rámci balíčku, který Brusel připravil v reakci na hospodářskou krizi. Část z balíčku, jehož většina má podpořit rozvoj vysokorychlostního internetu na venkově, by mohla jít také na podporu chovatelů skotu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK