SZPI: V Česku se prodalo 42 kilogramů čínských oříšků s melaminem

31.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 31. března (ČTK) - Na tuzemský trh pronikly další potraviny s nadlimitním obsahem melaminu. Státní zemědělská a potravinářská inspekce to zjistila prostřednictvím evropského Systému včasného varování pro potraviny a krmiva. Kontrolou u distributorů zjistila, že pražené oříšky původem z Číny již nejsou v prodeji. Spotřebitelé je mohou mít ještě doma, zdravotní riziko ale nepředstavují, řekla dnes ČTK mluvčí inspekce Martina Šmídtová.

Nadlimitní množství melaminu obsahují pražené oříšky s názvem Wild roasted nuts s datem minimální trvanlivosti do 6. července letošního roku. Do Česka se z Číny dostaly přes přes Nizozemí a Rakousko, na tuzemský trh je distribuovaly firmy VMB Perla ze Sokolova a Ronja ze Znojma. Do České republiky bylo distribuováno 42 kilogramů těchto oříšků.

Na melamin se kontrolní složky zaměřují od září minulého roku, kdy v Číně způsobil smrt čtyřem dětem a zdravotní problémy dalším 54.000 dětem. Přítomnost melaminu byla zjištěna nejprve v sušeném mléce pro výživu kojenců a pak i v běžném mléce a mléčných výrobcích.

V Česku se potraviny kontaminované melaminem objevily dosud jen jednou. Obsahovalo jej dvacet balení čínských bonbonů White Rabbit, které do země dovezla ještě před zavedením ochranných opatření pražská firma Fuda Trade. Šlo však pouze o 20 balení o hmotnosti 227 gramů s minimální trvanlivostí do 20. listopadu 2009. Nyní jsou již rozprodané. Inspekce doporučuje bonbony nekonzumovat.

Opakované požívání melaminu způsobuje akutní selhání ledvin, poškozuje močové ústrojí a podporuje vznik ledvinových kamenů. Dlouhodobým drážděním mohou kameny vést až k rakovině močového systému.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK