Gazprom čeká letos pokles vývozu i cen plynu

31.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Petrohrad 31. března (ČTK) - Ruský plynárenský monopol Gazprom očekává v letošním roce pokles vývozu plynu do Evropy na 140 miliard metrů krychlových z loňských 179 miliard. V předchozí předpovědi přitom Gazprom počítal se snížením jen na 170 miliard metrů krychlových. Za revizí stojí ekonomická a finanční krize, která se negativně podepíše i na poptávce po plynu. Sníží se i průměrné ceny. Uvedl to dnes náměstek ředitele společnosti Alexandr Medveděv.

Průměrná cena pro evropské klienty se má snížit na 260 dolarů (5350 Kč) za 1000 krychlových metrů z dříve odhadovaných 280 dolarů. Loni přitom průměrná cena činila zhruba 400 dolarů.

Gazprom byl nucen v letošním roce drasticky omezit těžbu, protože zákazníci v Evropě i Rusku nakupují méně plynu. V lednu se těžba firmy snížila o 14 procent a v únoru o 15 procent. Medveděv dodal, že propad poptávky přiměl firmu, aby požádala nezávislé producenty v Rusku, kteří se na celkové produkci plynu v zemi podílejí 18 procenty, aby také omezili svoji těžbu, napsala agentura Reuters.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě. Svojí produkcí kryje evropskou spotřebu plynu z jedné čtvrtiny. Je také důležitým dodavatelem zemního plynu do České republiky, která dovozem z Ruska kryje více než 80 procent spotřeby suroviny. Většina plynu, který Gazprom do Česka dodává, proudí přes bývalý monopol RWE Transgas, smlouvu o dodávkách na český trh má také se společností Vemex.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK