Poslední den pro daňová přiznání se obešel většinou bez front

31.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Poslední březnový den, kdy bylo možné odevzdat přiznání daně z příjmu fyzických osob, se obešel na finančních úřadech na rozdíl od předchozích let většinou bez front. Vyplývá to ze zjištění ČTK. Úředníci se shodují, že nápor byl letos menší než v minulých letech, zejména kvůli zrušenému společnému zdanění manželů. Lidé se rovněž ve srovnání s předchozími roky naučili více odevzdávat daňová přiznání přes internet nebo posílat poštou.

Stejně jako loni prodloužily finanční úřady v okresních městech otevírací dobu, a to do 18:00. Opozdilci mohou daňové přiznání poslat také poštou nebo elektronicky. Razítko na dopisu ale musí mít úterní datum. Kdo dosud nestihl daňové přiznání zpracovat, má ještě možnost využít daňového poradce. Formulář pak může podat až ke 30. červnu. V takovém případě ovšem musí poradce zplnomocnit. I tady platí, že termín předání plné moci daňovému úřadu vyprší dnešním dnem. Nepodá-li člověk včas daňové přiznání, může mu finanční úřad zvýšit daň až o deset procent.

Podle zjištění ČTK se téměř ve všech krajích obešel dnešní den na finančních úřadech bez výraznějších komplikací. "Odbavování probíhá průběžně, nečekáme žádné problémy," uvedl například ředitel Finančního úřadu v Karlových Varech Čestmír Kubera. "Zatímco loni byl kolaps, letos to není tak hrozné. Fronty nejsou," uvedla Jana Zíková ze sekretariátu berounského finančního úřadu. Podobná situace byla například i v Nymburku.

Poslední den na podání daňových přiznání se dnes bez komplikací obešel podle mluvčí pražského finančního ředitelství Miroslavy Bardonkové i v Praze. Úřady v Praze navíc zaznamenaly pokles zájmu u daňových pokladen, protože lidé více využívají na zaplacení daní daňovou složenku.

Finanční úřady dnes oproti minulým dnům zaznamenaly sice větší zájem lidí, na možné časové prostoje se ale dopředu připravily. Úředníci přebírali daňová přiznání nejen na podatelnách, ale i v zasedacích místnostech či jiných kancelářích.

Na některých místech, například v Ústí nad Labem se ale přeci jen nárazově fronty o zhruba 30 lidech tvořily. "Fronty na finančních úřadech jsou dnes menší, než byly minulý týden, a rozhodně menší, než byly loni," řekl mluvčího ústeckého finančního ředitelství Jiří Kotous ČTK.

Přesný počet lidí, kteří již odevzdali daňové přiznání, nelze nyní podle Bardonkové odhadnout. Lidé totiž posílají daňové přiznání i poštou a elektronicky, přesnější počty odevzdaných přiznání tak budou známé až za dva až tři dny. Loni podalo daňové přiznání téměř 2,5 milionu osob.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK