Hašek: Injekci 2,6 miliardy korun zemědělcům brzdí souhlas EK

31.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 31. března (ČTK) - Finanční pomoc ve výši 2,6 miliardy korun pro zemědělce postižené ekonomickou krizí bude zřejmě k dispozici později než v dubnu, jak sliboval ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Čerpání peněz, které novelou zákona schválila Poslanecká sněmovna i Senát, brzdí chybějící souhlas Evropské komise (EK). ČTK to dnes řekl stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD). Čerpání peněz později podle něj ohrožuje existenci řady zemědělců, kteří nemají finance na provoz.

Peníze měli zemědělci čerpat z prostředků Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). Peníze měly podpořit provozní úvěry prvovýrobců i zpracovatelů. Čtyři podpůrné programy mohly být podle Gandaloviče spuštěny už v dubnu.

"Ukazuje se, že ministerstvo zemědělství není schopno tomuto závazku časově dostát. I když vláda už schválila uvolnění těchto více než dvou a půl miliard korun, nedokázala zatím zprocesovat notifikaci u evropské komise," řekl dnes Hašek.

"Při nejbližší příležitosti proto Gandaloviče vyzvu, aby i v době, kdy je jako ministr v demisi stále předsedou evropské komise ministrů zemědělství, došlo co nejrychleji k potvrzení možnosti tyto peníze proplatit," dodal Hašek. Pokud by se peníze uvolnily až například v červnu, opatření se mine účinkem. Do té doby podle Haška může řada firem zaniknout.

Provozní úvěry z PGRLF mají tuzemským zemědělcům pomoci vyrovnat se zejména s problémy kvůli nízkým výkupním cenám mléka, které podle farmářů nepokrývají výrobní náklady. Kvůli loňské velmi dobré úrodě stagnuje také trh s obilím, jeho výkupní ceny jsou také výrazně nižší než před rokem. Situaci zemědělců navíc komplikuje krizí způsobená nižší ochota bank poskytovat jim provozní úvěry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK