Pražská burza klesá už sedm čtvrtletí po sobě

31.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Ceny akcií na pražské burze již sedm čtvrtletí po sobě klesají. V právě skončeném prvním čtvrtletí hlavní index PX ztratil 12,64 procenta na 749,7 bodu. Nejvíce prodávané byly akcie společností CME a Orco Property, které přišly o více než třetinu hodnoty, vyplynulo z burzovních výsledků.

"Příčiny prodejů jsou nyní již notoricky známé: nejdřív hypoteční krize, pak nástup ekonomické recese a zvýšená riziková averze," shrnul analytik Komerční banky Josef Němý.

Jednotlivé letošní měsíce přispěly k výsledku rozdílně. Zatímco v lednu trh ztratil desetinu a v únoru dalších více než 17 procent, tak v březnu tuzemské akcie o 17 procent naopak zpevnily.

Cena akcií mediální skupiny CME v součtu spadla o 37,3 procenta na 239,5 koruny. Podle makléřů směr určoval především vývoj na americkém trhu Nasdaq, kde se akcie CME obchodují více. Pokles mohl být silnější, ale akcie CME podpořil vstup zábavního gigantu Time Warner do CME.

Akcie realitní společnosti Orco oslabily o 35,4 procenta na 111,5 koruny a akcie konkurenční firmy ECM klesly o 24,2 procenta na 197,51 koruny. "Developeři doplácejí na to, že poptávka po nemovitostech reaguje velmi silně na situaci v ekonomice. Nepomáhá jim ani to, že dynamika hypotečních úvěrů začíná ztrácet dech," mínil analytik společnosti Patria Finance David Marek.

Půdu pod nohama ztrácely i peněžní instituce. Akcie Komerční banky odepsaly 30,9 procenta na 2053 korun a akcie Erste Group Bank 20,9 procenta na 331,1 korun. "Banky sice neutrpěly vysoké ztráty z investic do strukturovaných produktů, ale vznáší se nad nimi otazník lokálních rizik spojených se zhoršováním ekonomické situace," vysvětloval Marek.

K výjimkám patřily akcie výrobce léčiv Zentiva, jež přidaly takřka sedm procent na 1153 korun. Akcie Zentivy se od 28. dubna přestanou po takřka pěti letech obchodovat na pražské burze. Téměř 97 procent akcií Zentivy aktuálně drží francouzská firma Sanofi-Aventis. Zbylí akcionáři spekulují na cenu odkupu jejich podílů.

Objem obchodů s akciemi meziročně klesl o více než polovinu na zhruba 112,4 miliardy korun. Za první tři měsíce loni investoři zobchodovali akcie za 244,2 miliardy korun.

S oživením akciových trhů analytici v nejbližších měsících příliš nepočítají. "Nedomnívám se, že v průběhu druhého kvartálu dojde k výrazné změně sentimentu. Nálada investorů bude nadále hodně proměnlivá a trhy volatilní," mínil analytik firmy Fio David Brzek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK