Koruna posílila na 27,38 Kč/EUR a 20,62 Kč/USD

31.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Česká měna posílila k oběma hlavním světovým měnám, a smazala tak své pondělní výrazné ztráty. Krátce před 17:00 stála na 27,38 Kč/EUR a 20,62 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Dnes posílil i polský zlotý a maďarský forint, i když středoevropský region podle Jana Vejmělka z Komerční banky čelil dalším nepříznivým zprávám.

Počet nezaměstnaných v Německu rychle roste, což je podle Vejmělka z pohledu poptávky pro středoevropský region samozřejmě nepříjemné. V pondělí oznámila ratingová agentura S&P snížení ratingu Maďarska a dnes ke stejnému kroku přikročila agentura Moody's.

Moody's navíc uvedla, že další případné oslabování maďarského forintu by vystavilo domácnosti, které jsou zadlužené v zahraničí, velkým problémům. V odpoledních hodinách pak vše shrnul finančník George Soros, který uvedl, že východní Evropa je hlavním kandidátem na podporu od Mezinárodního měnového fondu, uvedl Vejmělek s tím, že fundamentálně tak zůstává region relativně slabý a zranitelný.

Dolar dnes oslabil na 1,3280 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK