Pospíšil vyzval Exekutorskou komoru, aby 3.dubna zvolila prezidium

31.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. března (ČTK) - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) vyzval členy Exekutorské komory, aby 3. dubna na svém sněmu zvolila nové prezidium. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ministerstva Veronika Ludvíková. Pospíšil současně znovu upozornil na možnost zrušení komory a převedení její činnosti na ministerstvo spravedlnosti. Sněm byl svolán na pokyn ministra.

Podle Pospíšila není současné vedení komory schopno řádně pracovat a plnit úkoly dané zákonem. Ministr očekává, že pokud na sněmu nebude zvoleno nové prezidium a neuklidní se poměry v komoře, začnou zástupci politických stran uvažovat o zrušení Exekutorské komory a převedení její činnosti na ministerstvo spravedlnosti.

Otázka změny správy exekuční činnosti by mohla být podle Pospíšila otevřena už 6. dubna na zasedání vlády, kde mají být také projednány dvě novely exekučního řádu předložené ministerstvem spravedlnosti. "Jejich kombinace komplexně řeší problematiku exekucí v několika úrovních najednou," uvedl ministr.

První z novel, tzv. sankční, reaguje na zjištění, že Exekutorská komora není schopná a ochotná plnit povinnosti, které pro ni vyplývají ze zákona. Předpis zavádí správní delikt a dohled nad činností exekutorů svěřuje vedle ministerstva spravedlnosti předsedům okresních soudů.

Střednědobá novela se soustřeďuje především na ochranu práv účastníků řízení a na vymezení povinností a pravidel při postupu exekutorů. Vedle přiměřenosti exekuce přináší možnost vyškrtnutí věci ze soupisu. Navrhovaná norma dále zjednodušuje postup při zahájení exekučního řízení a zbavuje soudy břemena jednoduchých a mezi účastníky řízení nesporných věcí.

V Exekutorské komoře podle Pospíšila bojují o moc dvě skupiny. Prezidium komory minulý týden odvolalo svého šéfa Juraje Podkonického z funkce. Nahradil ho dosavadní člen vedení Karel Urban. Se způsobem odvolání Podkonický nesouhlasí s tím, že zasedání prezidia se prý vůbec nemohlo konat.

Exekutorská komora podle posledních údajů sdružuje 125 soudních exekutorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK