V USA zřejmě skončí desetiletý spor s vdovou po kuřákovi

31.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 31. března (ČTK) - Ve Spojených státech po deseti letech pravděpodobně skončí soudní proces, kdy vdova po kuřákovi žádá odškodné 79,5 milionu dolarů (1,6 miliardy dolarů) od společnosti Philip Morris USA z koncernu Altria. Nejvyšší soud odvolání podniku zamítl a státní soud tento rozsudek ponechal v platnosti. Společnost uvedla, že možná bude ještě se státem o výši odškodnění bojovat.

Nejvyšší soud státu Oregon rozhodl ve prospěch Mayoly Williamsové. Státní soud pak verdikt vůči koncernu Philip Morris opakovaně potvrdil. Spor začal před soudem v roce 1999 a odškodnění i s úroky od té doby přesáhlo 145 milionů dolarů.

Philip Morris namítal, že by se odškodnění mělo zrušit, a žádal obnovení procesu kvůli nedostatečným instrukcím, které porotci obdrželi. Tabákový průmysl pak doufal, že nejvyšší soud určí pevné limity pro trestní složku odškodnění.

Williamsová přesvědčila porotce v roce 1999 o tom, že by Philip Morris měl nést zodpovědnost za to, že klamal lidi o škodlivosti kouření a závislosti na něm. Williamsové manžel Jesse zemřel v roce 1997, šest měsíců před tím mu byl diagnostikován nádor na plicích.

Jako skutečnou škodu přiřkl soud Williamsové 800.000 dolarů. Trestní část odškodnění pak byla 97krát vyšší. Šedesát procent z odškodného půjde do oregonského fondu na odškodnění obětí, napsala agentura AP.

Philip Morris je v Česku největší tabákovou společností. Je ale součástí skupiny Philip Morris International, která se od Altrie loni oddělila. Pobočka Philip Morris USA Altrii zůstala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK