Wall Street zpevnil a má za sebou nejlepší měsíc od roku 2002

01.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. dubna (ČTK) - Americké akcie v úterý výrazně zpevnily a hlavní indexy za sebou mají nejlepší měsíc od října 2002. Zájem byl jednak o banky, kterým pomohl vývoj kolem britské Barclays, ale také o firmy z odvětví vyspělých technologií. Na devizových trzích zpevňoval dolar, který za čtvrtletí vůči japonskému jenu zpevnil nejvíce od roku 2001.

Dow Jonesův index vzrostl o 86,90 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 1,16 procenta na hodnotě 7608,92 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 1,31 procenta na 797,87 bodu, index Nasdaq Composite zpevnil o 1,78 procenta na 1528,59 bodu.

Směr bankovním titulům udávala zpráva, že britská banka Barclays odmítla účast na plánu vlády, který bankám nabízí ochranu aktiv. Optimistická nálada, již zpráva navodila, pomohla akciím JPMorgan Chase & Co zpevnit o sedm procent. Akcie Bank of America přidaly více než 13 procent, zatímco index finančních společností S&P zpevnil o 6,7 procenta.

K solidnímu zakončení prvního čtvrtletí přispěl i Microsoft, jehož akcie těžily ze zlepšení nákupního doporučení od makléřské společnosti Davenport. Ta investorům doporučuje akcie Microsoftu nakupovat, a to kvůli růstu zájmu o osobní počítače v Číně a ve Spojených státech.

Přestože index S&P 500 za březen zpevnil o 8,5 procenta, za celé první čtvrtletí má ztrátu 11,7 procenta. Na akciové trhy totiž po většinu čtvrtletí doléhaly obavy z dopadů finanční a hospodářské krize na podniky. "Já myslím, že ten silný březnový růst nezaručuje, že v tomto duchu budeme pokračovat i po zbytek roku," poznamenal makléř Brian Daley ze společnosti Conifer Securities.

Na devizových trzích byl zájem o dolar, který vůči japonskému jenu za celé čtvrtletí zpevnil nejvíce od konce roku 2001. Americká měna těžila i z růstu akciového trhu, nicméně ve výraznějším růstu jí bránila nepříznivá statistika z realitního trhu.

Ceny rodinných domů ve Spojených státech v lednu meziročně klesly o 19 procent, což je nejvíce od roku 2000, kdy se tyto údaje začaly v USA v nynější podobě sledovat. Ukázal to index Standard & Poor's/Casey-Shiller, který patří k nejsledovanějším v branži a zahrnuje 20 největších amerických měst.

V závěru obchodování dolar k jenu zpevnil o 1,7 procenta na 98,92 JPY, v průběhu dne ale vystoupil až na 99,36 JPY. Za celé první čtvrtletí zpevnil o 9,2 procenta. Vyhlídky jenu ale podle analytiků nejsou kvůli stavu tamní ekonomiky dobré a spekuluje se, že investoři po skončení finančního roku začnou opět přesouvat peníze do zahraničí.

Euro k jenu zpevnilo o 2,2 procenta na 131,17 JPY, vůči dolaru jednotná evropská měna vzrostla o 0,4 procenta na 1,3258 USD. Za celé čtvrtletí ale euro k jenu oslabilo zhruba o pět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK