Japonské akcie díky automobilkám rostly, jen posiloval

01.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. dubna (ČTK) - Japonské akcie dnes posilovaly a připsaly si tři procenta. Trh podpořily zisky automobilek, kterým pomohla naděje na vyřešení problémů výrobců aut v USA, a technologických a vývozních společností. Ty podpořil krátkodobý pokles jenu k dolaru způsobený zprávou o podnikatelské důvěře. Index Nikkei v závěru obchodování stoupl o 242,38 bodu na 8351,91 bodu.

Americká automobilka General Motors varovala, že se zvyšují šance, že bude muset do června požádat o bankrotovou ochranu. Agentura Bloomberg pak napsala, že americký prezident Barack Obama považuje bankrot pro budoucnost GM za nejlepší řešení. Představitelé americké administrativy však označily zprávu za nepřesnou. Podle analytiků je jakékoliv rozhodnutí o budoucnosti GM, i kdyby to byl bankrot, mnohem lepší než nejistota.

Dolar a japonský jen v reakci na zprávu, že Bílý dům připravuje GM na bankrot, posiloval. Vůči dolaru však jen na krátkou dobu oslabil. Důvodem byla zpráva Bank of Japan, že důvěra podnikatelů v Japonsku rekordně klesla.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,4 procenta na 1,3193 USD. Vůči jenu kleslo o 0,7 procenta na 130,29 JPY. Vůči dolaru jen nakonec posílil o 0,1 procenta na 98,85 JPY, když během dne se naopak propadl na 99,48 JPY, nejníže od počátku března, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK