Tůma: Ekonomická situace by se již měla začít stabilizovat

01.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Zpomalování ekonomiky by podle guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy již nemělo pokračovat dosavadním tempem, situace by se měla pomalu stabilizovat. Oživení české ekonomiky je ale závislé na zlepšení situace v zahraničí, uvedl na dnešní konferenci Česko-belgicko-lucemburské smíšené obchodní komory.

"Nemůžeme vyřešit všechny své problémy bez zlepšení situace v zahraničí. Náš vývoj bude závislý na tom, jak se oživí ekonomika v jiných částech světa a jak si povedou jiní země," uvedl Tůma.

Klíčové podle něj bude letošní druhé čtvrtletí. "Pak uvidíme, jak rychle se dokážeme opět se postavit na nohy. V otázce, zda vidíme na konci tunelu, jsem mírným optimistou," dodal.

Aktuálním problémem řady zemí střední a východní Evropy včetně ČR je podle Tůmy jejich proexportní zaměření. Například více než 80 procent českého exportu míří do zemí EU. Guvernér rovněž upozornil, že dalším rizikem pro země regionu může být přílišná rozkolísanost jejich měn, tedy kurzové riziko. ""Nicméně pozice ČR je lepší než u dalších zemí," upozornil. Řešením by pro řadu zemí v tomto případě bylo přijetí eura.

Podle dřívějšího vyjádření guvernéra by hrubý domácí produkt České republiky mohl letos klesnout až o dvě procenta, pokud se recese v západní Evropě zhorší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK