ČNB se loni dostala ze ztráty do zisku 29,1 miliardy korun

01.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Česká národní banka uzavřela loňské hospodaření ziskem 29,1 miliardy korun. Ještě o rok dřív přitom skončila ve ztrátě 37,5 miliardy Kč. Hospodaření příznivě ovlivnil pohyb měnových kurzů a správa devizových rezerv. ČNB to uvedla ve své roční zprávě určené pro Poslaneckou sněmovnu. Většinu zisku použije na úhrady ztrát z předchozích let.

Centrální banka měla loni zisk z kurzových rozdílů 20,214 miliardy korun oproti předloňské ztrátě ve výši téměř 67 miliard korun. Rozkolísanost kurzů hlavních rezervních měn, tedy eura a dolaru, vůči české měně byla v průběhu loňského roku vysoká. V první polovině roku koruna rychle zpevňovala a na konci druhé červencové dekády dosáhla historicky nejsilnějších hodnot vůči euru i dolaru, poté kvůli světové finanční krizi a hospodářskému poklesu česká měna oslabovala.

Správa devizových rezerv přispěla do hospodaření ČNB čistými výnosy ve výši 25,552 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 1,239 miliardy korun. Při zohlednění kapitálových zisků z přecenění dluhopisů, které se na konci loňska meziročně zvýšily o 19,952 miliardy na 24,497 miliardy korun, dosáhla banka nejvyššího výnosu z devizových rezerv za dobu své samostatné existence.

Objem devizových rezerv ČNB na konci roku stoupl o 2,753 miliardy eur na 26,2 miliardy eur. Velikost devizových rezerv ovlivňovaly výnosy portfolií, změna kurzu eura vůči dolaru a klientské operace, při kterých ČNB prodává nebo nakupuje devizy na základě dispozice klienta. Ke snížení devizových rezerv naopak přispívaly odprodeje výnosů, které banka realizovala v celkovém rozsahu 747 milionů eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK