Restauratéři: Nižší DPH může zachránit 9100 pracovních míst

01.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Snížení sazby DPH pro restaurační služby z 19 na devět procent může zachránit 9100 pracovních míst v oboru. Vyplývá to ze studie, kterou společně vypracovaly Asociace hotelů a restaurací a Institut ekonomických studií Univerzity Karlovy. Na tiskové konferenci to dnes uvedl prezident asociace Pavel Hlinka.

Restaurace se potýkají v době krize s výrazným propadem tržeb. Podle studie tři čtvrtiny restaurací zaznamenaly propad v průměru o 23 procent. Za této situace hodlají majitelé hospod propustit až čtvrtinu zaměstnanců, což je podle odhadů asi 15.000 lidí. Z toho by si v případě přeřazení restaurací do nižší sazby mohlo své místo zmíněných 9100 zaměstnanců podržet.

Studie se také zabývala dopadem změny DPH do státního rozpočtu. Podle základního propočtu by se na DPH mělo vybrat o 2,6 miliardy Kč méně, restauratéři však kalkulují i s nepřímými efekty. Při započtení předpokládaných vyšších tržeb hospodských, udržení zaměstnanosti či zmenšení šedé ekonomiky stát podle studie přijde "pouze" o 600 milionů Kč.

"Devatenáct procent je strašně moc peněz, takže se mnoha hospodám vyplatilo risknout a vstoupit do šedé ekonomiky," uvedl Hlinka. V případě nižší sazby se prý risk nevyplatí. Restaurace měly nižší sazbu DPH pět procent až do vstupu České republiky do EU v roce 2004. Poté musely přejít na 19 procent, což údajně "spolklo" velkou část podnikatelských marží.

Snížení DPH pro pohostinství podle restauratérů pomůže k udržení pracovních míst i v jiných oborech. "Na nás jsou napojeny další dodavatelé, například prádelny, jde o desítky subjektů," uvedl restauratér z Klokočné Jaroslav Sapík. Ten nečeká zlevnění jídel a nápojů, protože jinak by podle něj snížení daně nemělo pro hospodaření restaurací význam.

Přeřazení restaurací do nižší sazby DPH schválila v pondělí na návrh ministra financí Miroslava Kalouska vláda. Záměrem je právě udržení zaměstnanosti. Novinka musí ještě projít parlamentem. Kromě restaurací se novela týká dalších služeb s vysokým podílem lidské práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK