Koruna posílila k euru i dolaru na 27,17 Kč/EUR a 20,50 Kč/USD

01.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Česká měna dnes opět posílila k oběma hlavním světovým měnám. Krátce po 16:30 byla proti úternímu závěru k euru silnější zhruba o 20 haléřů na 27,17 Kč/EUR a k dolaru o zhruba deset haléřů na 20,50 Kč/USD. Vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Stejně jako v úterý posilují i ostatní středoevropské měny, které k silnějším hodnotám podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimír Pikory tlačí vývoj na akciových trzích. Neobvyklé podle něho je, že zatímco akciové trhy ve střední a východní Evropě rostou, akcie v západní Evropě klesají. Obává se proto, že regionální posílení bylo nepodložené a jen krátkodobé.

"Kromě akciových trhů dnes měny jiné faktory výrazně nesledovaly, a to i přesto, že mezi investory panuje přesvědčení, že pád ratingu Maďarska nekončí. Vše totiž nasvědčuje tomu, že maďarská recese bude tvrdší, než se původně zdálo," uvedl Pikora s tím, že vývoj na politické scéně nechá investory v klidu a koruna skončí týden mírně silnější, než ho začala.

Dolar dnes umazal zisky, které v úterý získal; aktuálně je na 1,3257 USD/EUR. Z většího nadhledu dolar podle Pikory stagnuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK