HN: Dluhopisy pro domácnosti by mohla prodávat pošta

02.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Cenné papíry, z nichž chce stát během několika let od domácností získat 140 miliard korun, by mohly být k dostání také na poštách. Zájem o rozšíření prodeje dluhopisů na poštovní pobočky Hospodářským novinám potvrdil mluvčí České pošty Ivo Mravinac. Do systému prodeje státních dluhopisů by se postupně měly zapojit také banky.

Dluhopisy bude možné zakoupit pomocí internetové aplikace, která by mohla být dostupná právě v síti poštovních poboček. "Zájem o to určitě máme," řekl deníku Mravinac.

Podle koordinátora projektu Pavla Makovce by měly být dluhopisy připraveny k prodeji do tří měsíců. Zatím není známo, jaký budou mít úrok a kolik budou stát, píšou HN.

Státní dluhopisy, které plánuje vydat ministerstvo financí, si podle týdeníku Ekonom bude moci koupit jedině ten, kdo má otevřený účet u Střediska cenných papírů, což je zhruba pětina lidí. První emise dluhopisů určených českým občanům podle informací týdeníku zamíří na trh letos na podzim. Členové expertní skupiny, která emisi připravuje, nyní diskutují o tom, jaké budou úročení a splatnost dluhopisů.

Ministr financí Miroslav Kalousek již dříve uvedl, že stát, jehož příjmy negativně ovlivnila hospodářská krize a boj s jejími následky, by si mohl v příštích letech od domácností půjčit až 140 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK