HN: Dvě pětiny tuzemských firem sníží odměny nejvyššímu vedení

02.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Dvě pětiny tuzemských firem se chystají snížit odměny nejvyššímu vedení. Pětina podniků svým manažerům sáhne i na základní platy. Výsledky průzkumu Hospodářské komory zveřejnily dnešní Hospodářské noviny. Ze zhruba tisícovky firem letos jen třetina podniků nepočítá s dobrovolným zkrácením bonusů pro vedoucí pracovníky.

"Omezení bonusů či přechodné snížení platů je třeba brát i jako výraz solidarity a v mnoha případech jako nutnou daň pro zachování pracovního místa. V opačném případě by se toto místo stalo pro firmu velkou finanční zátěží a rostla by snaha jej zrušit," uvedl prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Dosud ale platy manažerů neklesaly, poznamenávají HN. Podle studie PricewaterhouseCoopers od loňského září snížily firmy základní platy managementu jen v několika společnostech. "Rovněž bonusy za loňský rok vyplatilo přes 80 procent firem, a to v průměru 75 procent cílové částky," uvedla Katarína Smrčeková z PwC.

Zatímco v minulosti se podle deníku nejlépe žilo u soukromníků, dnes je o něco lepší situace ve státním sektoru. Například společnosti ČEZ, ČEPS či Lesy ČR zatím se snižováním platů vůbec nepočítají. Ve státních a polostátních firmách se s krizí potýká víceméně jen ČSA, které snižuje bonusy všem, včetně vedení, píšou HN.

Odměny zaměstnancům by podle průzkumu HK měly klesnout u třetiny společností, naopak dvě pětiny firem k tomu zřejmě nepřikročí. Základní plat zaměstnanců by měl být zachován u téměř dvou třetin firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK