Japonské akcie s pomocí automobilek dál výrazně rostly

02.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. dubna (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v silném růstu a jejich hlavní indexy si připsaly přes čtyři procenta. Trh opět vedly vzhůru akcie automobilek, které podpořil zmírněný březnový pokles prodeje v USA. Na devizovém trhu se růst akcií v USA, Japonsku i celé Asii promítl do poklesu dolaru a jenu, které investoři kupují, když cítí ohrožení a nejistotu.

Hlavní tokijský akciový index Nikkei 225 v závěru stoupl o 4,4 procenta na 8719,78 bodu a dostal se nejvýše od 9. ledna. Širší index Topix posílil o 4,1 procenta.

Akcie automobilek jako Toyota, Honda a Nissan výrazně rostly díky středečním údajům, podle nichž prodej automobilů v USA sice v březnu dál klesal, avšak mírněji, než se čekalo. To vyvolalo naděje, že největší světový automobilový trh se blíží ke svému dnu. Investoři se už tolik nebojí ani možného bankrotu General Motors a vidí v něm naopak příležitost pro japonské konkurenty.

Naděje na zlepšení ekonomické situace posílily i akcie bank jako Mizuho Financial Group. Rostly i akcie technologických výrobců a exportérů jako Sony.

Kurz jenu a dolaru dnes kvůli oživení akciových trhů klesal a rostly naopak měny s vyššími úrokovými výnosy. Chuť investorů jít do vyšších rizik vzrůstá, protože se zvyšují naděje na brzký příchod globálního ekonomického oživení.

Euro vůči dolaru posílilo o 0,1 procenta na 1,3267 USD a proti jenu posílilo o 0,5 procenta na 131,10 JPY. Dolar k jenu stoupl o 0,3 procenta na 98,83 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK