Bosch Group v ČR loni klesly tržby o necelé procento

02.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Strojírenské skupině Bosch, která se zabývá zejména výrobou autodílů, loni v Česku klesly tržby o necelé jedno procento na 1,3 miliardy eur, tedy v přepočtu 35,3 miliardy korun. Na tiskové konferenci to dnes řekl mluvčí Bosch Group v ČR Pavel Roman s tím, že do těchto čísel jsou započítány tržby v rámci skupiny Bosch.

Samotný prodej třetím stranám, tedy prodej výrobků mimo firmy skupiny, loni v ČR stoupl o 1,5 procenta na 526 milionů eur (14 mld.Kč).

Rok 2009 bude ale podle představitelů firmy obtížný. "Z dnešního pohledu nemůžeme ještě říci, jaký tento obchodní rok bude," informoval novináře reprezentant Bosch Group v ČR Karl Strobel.

Hospodářská krize a pokles poptávky byly příčinou propuštění zhruba 800 zaměstnanců v loňském roce. Aktuálně v sedmi českých společnostech pracuje 8270 zaměstnanců. Společnost se nicméně snaží udržet současnou zaměstnanost a místo propouštění se se zaměstnanci dohodla například na zkrácení pracovního týdne nebo pracovní doby.

Společnost Bosch loni snížila investice v Česku na 65 milionů eur (asi 1,7 mld. Kč), předloni to bylo 95 milionů (2,4 mld. Kč). V posledních pěti letech celkově investovala přes půl miliardy eur (224 mld. Kč).

Bosch se do ČR vrátil před 15 lety, kdy založil společné podniky v Českých Budějovicích se společností Motor Jikov a v Jihlavě s Motorpalem. Loni firma získala sídlo a výrobní závod Bosch Rexroth v Brně.

Celosvětově skupině Bosch loni podle předběžných výsledků tržby meziročně klesly o 2,8 procenta na 45 miliard eur. Počet zaměstnanců naopak stoupl o čtyři procenta na 282.000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK