Diplomat: G20 se dohodla na obnovení obchodních jednání z Dauhá

02.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. dubna (ČTK) - Summit skupiny největších světových ekonomik G20 se dohodl na tom, že se pokusí na příští schůzce nejvyspělejších zemí G8 opět nastartovat zamrzlá jednání takzvaného katarského kola o liberalizaci světového obchodu. Agentuře Reuters to sdělil nejmenovaný diplomat z Evropské unie.

Podle diplomata americký prezident Barack Obama přistoupil na tento krok po výzvě předsedy Evropské komise Josého Manuela Barrosa, francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho a německé kancléřky Angely Merkelové. "Přesvědčili prezidenta Obamu, aby se na příštím setkání G8 v Itálii řešilo katarské kolo," uvedl diplomat.

Současné kolo obchodních jednání začalo již v roce 2001 v katarské metropoli Dauhá a mělo být už dávno uzavřené. Dohodě brání především rozpory v zemědělské politice.

Poslední ministerská jednání, která měla vést k dovršení katarského kola, zkrachovala loni v červenci na požadavcích velkých rozvojových zemí Indie a Číny. Ty chtěly prosadit ochranu svých zemědělských trhů před jakýmkoli nárůstem dovozů, což zásadně odmítaly Spojené státy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK