Koruna posílila na 26,52 Kč/EUR a 19,70 Kč/USD

02.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Česká měna ve čtvrtek opět posilovala k oběma hlavním světovým měnám. Proti středečnímu závěru je koruna silnější k euru o zhruba 65 haléřů a k dolaru o 80 haléřů. Krátce po 17:00 stála na 26,52 Kč/EUR a 19,70 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Středoevropské měny se podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka držely v den zasedání Evropské centrální banky (ECB) své silné úrovně. Podporu jim podle něj obecně vytvářela pozitivní nálada na globálních trzích a celosvětový růst akciových trhů.

Středoevropské finanční trhy zároveň podle Vejmělka doufaly v nějakou podporu ze strany ECB. Ve středu se totiž šířily spekulace, že by ECB mohla středoevropské měny nakupovat a trhy také věřily v pozitivní výsledek jednání G20. Na zveřejnění výsledku ECB snížit základní sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta koruna ani další středoevropské měny nereagovaly, uvedl analytik.

Podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory investory snížení úrokové sazby ECB jen o čtvrt procentního bodu zaskočilo. Obecně se totiž podle něj "sázelo" na pokles o půl procentního bodu. "To vzalo dolaru vítr z plachet. Investoři již vidí globální konjunkturu a k tomu je euro stále podstatně lépe úročeno než dolar. Nikdo nyní nestojí o bezpečný přístav, a proto poptávka po dolarech zvadla," míní.

Dolar oslabil z dopoledních 1,326 USD/EUR až na 1,346 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK