Jahn: Přijetí eura je pro český průmysl klíčové

02.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Přijetí jednotné evropské měny je pro český průmysl naprosto klíčové, uvedl na konferenci Hospodářská recese v Česku prezident Sdružení automobilového průmyslu a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Martin Jahn. Česká ekonomika je závislá na exportu a koruna je výhodná pro vývozce jen v případě, že je stabilní a vůči euru oslabená. Minimálně první podmínka ale splněna není, dodal.

Dalším důvodem pro zavedení eura podle něj je, že v tuzemsku působí velké množství zahraničních společností, které v euru již účtují.

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma naproti tomu řekl, že nyní je pro Česko lepší nezávislá měnová politika a koruna, než kdyby země vstoupila od letošního roku do eurozóny. Vstup by se uskutečnil při kurzu koruny k euru z loňského léta, tedy kolem 22 korun za euro. Koruna se nyní obchoduje kolem 27 korun za euro.

Nejpravděpodobnějším termínem pro přijetí eura v Česku jsou roky 2013 až 2015. Tůma to uvedl ve středu na kulatém stolu k současné finanční a ekonomické krizi. Na rok 2015 odhaduje přijetí eura v Česku například i analytik České spořitelny David Navrátil.

K termínu přijetí eura se v neděli vyjádřil i premiér Mirek Topolánek v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Na počátku letošního roku slíbil, že vláda termín oznámí 1. listopadu 2009. Jestli tento termín kabinet vládnoucí na podzim skutečně splní, však podle jeho nedělního vyjádření není jasné. Hrozbou pro přijetí eura by podle předsedy vlády mohlo být další zadlužování státu a pád do "dluhové pasti". "Vysněné euro by tak nebylo ani za 15 let," podotkl Topolánek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK