Banky se snaží podpořit hypotéky, nejvíce u svých klientů

02.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Banky se s příchodem jara snaží podpořit hypoteční trh uvadající kvůli hospodářské krizi. K výhodám mají často nejblíže jejich klienti, kterým může například účet v bance ušetřit z hypoteční splátky stovky korun měsíčně, vyplývá z posledních nabídek bank.

Slevu na úrokové sazbě při uzavření dalších produktů nabízí GE Money Bank. "Pokud klient, který již má nebo si při zřízení hypotéky založí účet Genius Active, Genius Active+ nebo Genius Gold, si sníží o 0,25 procentního bodu svou měsíční splátku u nové hypotéky nebo při otočce úrokové sazby," uvedl pro server www.hypoindex.cz mluvčí GE Money Milan Kříž.

Zvýhodnění vlastních klientů oznámila i Raiffeisenbank. "Naše klienty lépe známe, a proto na ně u nejvíce využívané hypotéky Klasik budeme méně přísní při posuzování hodnoty zastavené nemovitosti," uvedl produktový manažer Raiffeisenbank Jan Bureš.

Variabilní hypotéku, u které klient splácí úroky jen z aktuálně dlužné částky, a nikoli z celé výše přiděleného úvěru, nově Raiffeisenbank nabízí i v účelové variantě. Klient zde získá o jeden procentní bod nižší úrokovou sazbu než u neúčelové verze, aktuálně činí 4,66 procenta.

Komerční banka v březnu dočasně snížila u hypoték sazby. Pro hypotéky do výše 85 procent hodnoty zastavené nemovitosti a s fixací na pět a více let garantuje úrokovou sazbu 4,99 procenta. Každý, kdo si až do konce června zažádá u ČSOB o hypotéku nebo o půjčku na bydlení, zase bude zařazen do slosování o profesionální návrh bytu v hodnotě 35.000 korun. Hypoteční banka rozšířila okruh svých strategických partnerů v segmentu poskytování hypoték o Českomoravskou stavební spořitelnu.

Objem hypoték prodaných občanům v únoru meziročně klesl o takřka 34 procent na 5,57 miliardy korun. Průměrná úroková sazba všech poskytnutých hypoték v únoru nepatrně vzrostla na 5,75 procenta.

Banky poskytly v roce 2008 občanům hypoteční úvěry za téměř 114 miliard korun, zatímco o rok dříve to bylo rekordních 142 miliard korun. I tak to ale byl druhý největší objem úvěrů od počátku činnosti hypotečních bank v tuzemsku. Pro letošní rok podle některých analytiků bude úspěchem stomiliardová hranice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK