HN: Mlékárny Olma se loni propadly do ztráty 230 milionů Kč

03.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Olomoucká mlékárna Olma loni hospodařila se ztrátou 230 milionů korun. Dnešním Hospodářským novinám to řekl majitel skupiny Agrofert Holding, do níž mlékárenská společnost od ledna patří, Andrej Babiš. V roce 2007 firma vykázala zisk 25,6 milionu Kč.

Druhý nejvýznamnější tuzemský producent mléčných výrobků přitom podle Babiše původně informoval o vyrovnaném hospodaření za loňský rok. "(Olma) vykazovala dvojí výsledky. Nám dali výkazy s předpokladem nulového hospodářského výsledku. Ve skutečnosti tam bude za loňský rok ztráta 230 milionů," řekl s tím, že do dluhů společnost přivedl bývalý management a menšinový akcionář.

Agrofert se dostal do Olmy v lednu prostřednictvím společnosti Milkagro, které patřilo asi 51 procent akcií mlékárny. Na začátku března již podíl Agrofertu narostl na zhruba 90 procent.

Antimonopolní úřad dal ve čtvrtek Agrofertu Holding svolení s převzetím zemědělsko-potravinářského podniku Agropol Group, čímž vznikne největší agro-potravinářská skupina v zemi. Úřad fúzi schválil pod podmínkou, že nový subjekt odprodá celkem sedm firem z obou skupin.

Zemědělské podniky ze skupiny Agrofert Holding hospodaří na 53.000 hektarech. V majetku mají přes 6000 dojnic s roční výrobou přes 46 milionu litrů mléka a vyrábí 33.000 tun vepřového masa. Ve 225 firmách pracuje zhruba 25.000 lidí. Po spojení s Agropolem bude tržní podíl skupiny činit 40 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK