Těžba plynu Gazpromu poklesla v prvním čtvrtletí o čtvrtinu

03.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 3. dubna (zpravodaj ČTK) - Ruský plynárenský koncern Gazprom během prvního čtvrtletí snížil těžbu plynu skoro o čtvrtinu, meziročně o více než 18 procent. Za celý rok se může těžba Gazpromu podle dnešního vydání listu Vedomosti ocitnout na historicky nejnižší úrovni.

Meziročně se těžba plynu v Rusku v prvním čtvrtletí snížila o téměř 15 procent. Produkce koncernu klesá od měsíce k měsíci, v březnu těžil o 12 procent plynu méně než v únoru.

Za poklesem těžby se podle analytiků skrývá prudký pokles poptávky po zemním plynu v důsledku hospodářské krize jak v Rusku, tak v Evropské unii. Evropští odběratelé zmenšili odběr i proto, že očekávají pokles ceny plynu ze 450 dolarů za tisíc kubíků plynu v prvním čtvrtletí na 230 dolarů ke konci roku. K poklesu přispěl i lednový konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou.

Odhady dalšího vývoje se liší. Ruské ministerstvo hospodářského rozvoje čeká pokles těžby o tři až sedm procent na 644 miliard metrů krychlových, zatímco sám Gazprom počítá s poklesem vlastní těžby o deset až 11 procent na přibližně 490 miliard metrů krychlových plynu. Agentura Interfax koncernu předpověděla pokles až o 16 procent na 460 miliard m3 plynu.

Nejnižší úrovně dosáhla těžba plynu Gazpromu v roce 2001, kdy činila 512 miliard kubíků.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě. Svojí produkcí kryje evropskou spotřebu plynu z jedné čtvrtiny. Je také důležitým dodavatelem zemního plynu do České republiky, která dovozem z Ruska kryje více než 80 procent spotřeby suroviny.

Naopak těžba ropy v Rusku v prvním čtvrtletí meziročně poklesla jen o 1,1 procenta na 120 milionů tun, přičemž export ropy vzrostl. Analytici předpokládají za celý rok pokles těžby o 0,3 až jedno procento. K tomuto vývoji přispívá snížení vývozních cel, oslabení rublu a zvýšení cen ropy na světových trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK