Koruna dopoledne mírně oslabila na 26,60 Kč/EUR a 19,84 Kč/USD

03.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Česká měna se na úvod dnešního dne dostala pod úroveň 26,50 Kč/EUR. Krátce po 10:00 ve srovnání se čtvrtečním závěrem mírně oslabila na 26,60 Kč/EUR a 19,84 Kč/USD, vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

"Přestože se koruna během čtvrtečního odpoledne obchodovala dlouho bez velkých změn, ty nakonec přišly," uvedl analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk s tím, že s blížícím se závěrem česká měna ve čtvrtek stejně jako zlotý a forint nastartovala k prudkému posílení, které ji vyneslo na úroveň 26,50 Kč/EUR. "Středoevropské měny nejprve příliš nereagovaly na výrazný růst akciových trhů, ale zprávy z jednání G20 je nakonec přesvědčily. Nová vlna optimismu spojená s dalšími gigantickými státními výdaji investory táhne z defenzivy a zvyšuje jejich chuť riskovat," doplnil Vlk.

Skupina G20 se na summitu, který skončil ve čtvrtek v Londýně, mimo jiné dohodla na vynaložení zhruba bilionu dolarů (asi 20 bilionů Kč) na boj s hospodářskou a finanční krizí. Představitelé 20 největších ekonomik světa se rovněž shodli na reformě globálního finančního systému, přísnějším dohledu nad finančními trhy a na regulaci takzvaných hedgeových fondů.

Dnes bude podle Vlka hlavní událostí zveřejnění amerických dat z trhu práce. "Jde o velmi důležitá čísla, která mohou současnému optimismu přistřihnout křídla. Poslední indikace přitom opět naznačují špatný výsledek," dodal Vlk. Až do zveřejnění tak může podle něj na trzích zůstávat opatrnost a vyčkávání.

Americký dolar se po výrazném čtvrtečním oslabení obchoduje proti euru na 1,3435 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK