Vládní návrh slev na sociálním pojištění jde do dalšího čtení

03.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení podpořila také vládní návrh zákona o pojistném na sociální zabezpečení, který zavádí slevy na sociálním pojištění pro zaměstnavatele. Opatření by mělo pomoci omezit propouštění zaměstnanců s nízkými příjmy. Sociální demokraté uvedli, že pochybují o efektivitě opatření, ale jsou otevřeni k další diskusi. Návrh nyní putuje k projednání do sociálního výboru.

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) novela pomůže zachránit 50.000 až 70.000 pracovních míst. Sociální demokraté ale upozorňují na to, že tím rozpočet přijde o 18 až 19 miliard korun. Tyto peníze by pak mohly podle nich chybět třeba na valorizaci důchodů.

Nečas připustil, že opatření může ovlivnit důchodový systém. Zdůraznil ale, že již dříve upozorňoval na to, že současný stav důchodového systému bez reformy je dlouhodobě neudržitelný. Letos prý hrozí, že se důchodový účet překlopí do záporných čísel, může za to hlavně zpomalení ekonomiky v důsledku světové hospodářské krize.

Slevy na pojištění mají fungovat sestupně - čím nižší příjem zaměstnanec dostává, tím vyšší slevu na něj zaměstnavatel získá. Sociální demokraté i komunisté se obávají toho, že to firmy zneužijí a budou převádět některé zaměstnance do nízkopříjmových kategorií. KSČM navíc pochybuje, že půjde jen o dočasné opatření.

Naopak Nečas trvá na tom, že opatření bude dočasné, a mělo by podle návrhu trvat do konce roku 2011. V další diskusi je ale připraven zkrátit lhůtu třeba na dva roky. Po jednom roce by se podle Nečase mohlo opatření vyhodnotit a buď rozhodnout o jeho pokračování nebo naopak o jeho zrušení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK