STEM: Zhruba třetina Čechů vnímá svou rodinu jako chudou

03.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Zhruba každý třetí Čech vnímá vlastní rodinu jako chudou. Tento pocit je víceméně neměnný již sedm let a neovlivnila jej ani současná ekonomická krize, ukázal průzkum společnosti STEM.

Pocit chudoby je subjektivním vyjádřením toho, jak lidé vnímají životní úroveň svých domácností. STEM tento ukazatel sleduje dlouhodobě. Do roku 1995 podíl rodin označovaných respondenty jako "určitě chudé" a "spíše chudé" klesal. Od roku 1997, kdy vláda přijala úsporná ekonomická opatření, podíl osob, které se označují za chudé, stoupal až ke 44 procentům v roce 2000. V následujícím období počet "chudých rodin" opět klesal a od počátku roku 2002 až do současnosti stabilně osciluje kolem 36 procent.

Letošní průzkum, jehož se počátkem března zúčastnilo 1276 respondentů, ukázal, že nejčastěji se za chudé označují lidé nezaměstnaní (63 procent z nich), dělníci (52 procent) a důchodci (42 procent). Nejméně potom podnikatelé (14 procent), živnostníci ( 21 procent) a studenti (22 procent).

Z hlediska stranických preferencí se největší podíl lidí, kteří svou rodinu vnímají jako chudou, objevuje mezi sympatizanty KSČM (59 procent), nejméně mezi příznivci ODS (18 procent).

Co se týče vzdělání, jako chudou svou rodinu hodnotí častěji lidé se základním vzděláním (46 procent z nich) a vyučení (43 procent).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK