Americké akcie i přes nepříznivé zprávy dál rostly

03.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. dubna (ČTK) - Americké akciové trhy dnes nakonec opět stouply, třebaže od začátku kvůli špatným zprávám z ekonomiky klesaly. Vzhůru burzy vynesly nečekaně příznivé výsledky technologické firmy Research in Motion (RIM). Hlavní Dow Jonesův index roste bez přerušení čtyři týdny po sobě a nynější série znamená nejvýraznější čtyřtýdenní růst od roku 1933.

Dow Jonesův index třicítky nejvýznamnějších akcií v závěru stoupl podle neoficiálních údajů o 0,50 procenta na 8017,59 bodu. Širší index S&P 500 posílil o jedno procento na 842,5 bodu a souhrnný index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 1,2 procenta na bodu. Index S&P od březnového 12letého minima získal již přes 23 procent.

Trh nejprve ovlivnila zpráva, podle níž se míra nezaměstnanosti v USA dostala minulý měsíc na 8,5 procenta, nejvýše od roku 1983. Ekonomika za březen ztratila 663.000 pracovních míst, což bylo zhruba v souladu s očekáváním.

Později z ekonomiky přišly údaje o dalším poklesu aktivity v americkém sektoru služeb, ani to však trh výrazněji neoslabilo, a později naopak přišlo oživení. "Máme nyní trh, který v posledních týdnech přestal věnovat pozornost špatným ekonomickým zprávám a jde postupně nahoru," řekl agentuře Reuters analytik Richard Sparks z firmy Schauffer's Investment Research. Ekonomika je již 16. měsíc v recesi a trhy začínají sázet na brzký začátek oživení.

Trhu Nasdaq pomáhala výsledková zpráva společnosti RIM, která vyrábí mobily BlackBerry. Akcie RIM posílily o více než 20 procent a růst trhu Nasdaq se později přelil i na další trhy.

Na devizovém trhu dolar posílil proti jenu, protože údaje o z amerického trhu práce nebyly tak špatné, jak se investoři obávali. Vůči euru dolar zastavil propad, který ve čtvrtek vyvolalo mírnější snížení úroků v eurozóně, než se čekalo.

Ke konci newyorského obchodování dolar k jenu posílil o 0,8 procenta na 100,30 JPY, těsně ke svému maximu za 30 měsíců. Euro k dolaru stouplo o 0,1 procenta na 1,3475 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK