Kalousek: ČNB nesmí při změnách regulace přijít o kompetence

04.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. dubna (ČTK) - Česká národní banka nesmí během změn regulace a dohledu, jež si vyžádá současná finanční a hospodářská krize, přijít o žádnou pravomoc. ČTK a Českému rozhlasu to dnes před začátkem druhého dne jednání ministrů financí EU v Praze řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Šéfové státních pokladen přitom mají na programu právě debatu o regulaci a dohledu nad finančním sektorem, jehož problémy v minulém roce poškodily celosvětovou ekonomiku.

"Celá řada zemí by si přála, aby se posunuly kompetence regulátorů v zemích, kde sídlí matky (mateřské banky) v neprospěch regulátorů, kde sídlí dcery těch bank. Tohle je klíčová otázka pro Českou republiku, protože náš bankovní systém je postavený na dceřiných firmách. Takže mojí prioritou číslo jedna je ohlídat, aby český regulátor (v Česku je jím ČNB) nepřišel o žádnou kompetenci," řekl Kalousek.

Ministři financí mají v současnosti na stole zprávu, kterou sestavila skupina expertů vedená bývalým šéfem Mezinárodního měnového fondu Jacquesem de Larosierem. Ta počítá právě se zásadními změnami v regulaci a dohledu nad finančním sektorem v EU a šéfové státních pokladen o ní dnes budou diskutovat vůbec poprvé. Podle Kalouska nicméně ve zprávě není nic, co by mohlo ohrozit pravomoci české centrální banky. "Tahle priorita, kterou tam sleduji já, v té zprávě není ohrožena, nicméně ďábel je ukryt v detailu," doplnil ministr financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK