Průzkum: V problematice elektřiny se vyzná jen čtvrtina Čechů

05.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. dubna (ČTK) - O problematiku elektrické energie se v Česku zajímá necelá polovina občanů, pouze čtvrtina veřejnosti se však v této problematice vyzná. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK. Větší zájem o elektrickou energii projevují lidé s vysokoškolským vzděláním, kteří se současně v této oblasti i lépe orientují.

Problematika výroby, distribuce a cen elektřiny se lidem často jeví jako poměrně složitá, vůbec se v ní neorientuje téměř třetina občanů, ukázal průzkum. Nejlépe se v této oblasti vyznají lidé staršího středního věku mezi 45 a 60 lety, naopak nejhůře mladí lidé od 18 do 29 let.

Výzkum se věnoval i povědomí lidí o nelegálních odběrech elektřiny. Zprávy o černých odběrech proudu zaznamenala polovina dospělé populace, s razantním postupem společnosti ČEZ v této kauze souhlasí více než čtyři pětiny občanů. Celkem 32 zaměstnanců firmy nyní čelí obvinění z vydírání, kterého se měli údajně dopustit při zjišťování možných nezákonných odběrů.

Postup při řešení černých odběrů by se mohl nicméně ještě zpřísnit. Poslanci totiž v průběhu týdne schválili novelu energetického zákona, která dodavatelům elektřiny při podezření na nelegální odběr umožňuje zákazníka odpojit a připojit ho až po zaplacení dluhů.

Energetici naopak musejí nově lépe zajistit elektroměry proti poškození a častěji kontrolovat správnost měření. Novelu ale ještě čeká schvalování v Senátu a konečné rozhodnutí prezidenta republiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK