Inflace i nezaměstnanost podle analytiků zřejmě v březnu vzrostla

05.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. dubna (ČTK) - Meziroční inflace v březnu podle odhadů analytiků oslovených ČTK zůstala na únorových dvou procentech, popřípadě i mírně stoupla až ke 2,2 procenta. V březnu podle ekonomů stoupla kvůli ekonomické krizi i nezaměstnanost, a to z únorových 7,4 procenta na 7,5 až 7,7 procenta. Na jaře přitom díky zahájení sezónních prací nezaměstnanost obvykle klesá.

Údaje o nezaměstnanosti zveřejní ministerstvo práce a sociálních věcí ve středu 8. dubna, čísla o inflaci oznámí Český statistický úřad ve čtvrtek 9. dubna.

"Očekáváme, že inflace v březnu vzrostla z dvou procent na 2,1 procenta. Meziměsíčně by cenová hladina měla stagnovat. V březnu pokračovalo zdražování pohonných hmot, především benzinu, protože cena nafty stagnovala. Díky konci zimní sezóny by mělo dojít k poklesu cen rekreací. Ostatní ceny v rámci spotřebního koše by větší změny neměly vykázat," uvedl hlavní ekonom Atlantik FT Petr Sklenář.

Podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské by ovšem měla meziroční inflace zůstat na dvou procentech, protože meziměsíčně ceny díky slevám zájezdů a levnějším potravinám klesly. V průběhu roku by podle ní i dalších analytiků měla inflace zpomalit k jednomu procentu. "A pokud se situace v ekonomice začne ve druhé polovině roku trochu zlepšovat, vrátí se zpět ke dvěma procentům," dodala.

Prostor pro další pokles mají podle analytika ČSOB Petra Dufka ještě ceny potravin, které zatím neodrážejí propad cen zemědělských výrobců. "Stále platí, že za meziroční inflací stojí z velké míry takzvané deregulace a daňové změny, zatímco tržní ceny obecně míří jednoznačně dolů," upozornil.

Nezaměstnanost podle ekonomů dále stoupala. "Obvykle na začátku jara nezaměstnanost rychle klesá s tím, jak se rozbíhají práce na stavbách a v cestovním ruchu. Letos ale převáží propouštění v průmyslu související s poklesem zakázek a recesí v eurozóně," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Úlevu by podle něj mohl přinést až duben a další měsíce.

"Míra nezaměstnanosti v březnu téměř jistě dále rostla, ačkoliv bývá pro březen spíš typický její pokles. Očekávané zvýšení počtu lidí bez práce o 12.000 lidí by znamenalo zvýšení míry nezaměstnanosti o dvě desetiny procentního bodu na 7,6 procenta," uvedl i analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Naopak Sklenář v březnu očekává stagnaci nezaměstnanosti na 7,4 procenta. "Sezónní pokles na konci zimy by měl tentokrát vyrovnávat negativní vliv ve výši 0,2 až 0,3 procentního bodu v důsledku ochlazení ekonomiky," odhadl.

Trend na trhu práce je ale podle Dufka jasný - růst nezaměstnanosti neskončí, dokud se ekonomika pořádně neodpíchne ode dna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK