Japonsko vynaloží na podporu ekonomiky dalších 100 miliard dolarů

06.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. dubna (ČTK) - Japonsko vynaloží na podporu ekonomiky dalších minimálně 100 miliard dolarů (přes dva biliony Kč). Celkové výdaje by tak měly přesáhnout dvě procenta hrubého domácího produktu země. Japonsko už má jeden soubor opatření v objemu asi 12 bilionů jenů (zhruba 119 miliard USD; 2,38 bilionu Kč).

Podrobnosti k plánu Japonci zveřejní v pátek. Podle agentury Reuters se ale předpokládá, že tamní centrální banka (BOJ) by mohla v rámci opatření přijímat jako zástavu například i komunální obligace umístněné na trhu jako soukromé emise. Krok centrální banky by také mohl pomoci regionálním bankám zvýšit objem poskytovaných úvěrů.

Japonsko se nyní potýká s nejhorší recesí od druhé světové války a jeho ekonomika včetně průmyslové výroby a vývozu prudce klesá. O záměru připravit nový soubor opatření dnes informoval tamní ministr financí Kaoru Josano.

Japonská centrální banka dnes zahájila dvoudenní schůzku a předpokládá se, že ponechá základní úrokovou sazbu na 0,1 procenta. Banka jedná právě o možnostech, jak ekonomice ještě více pomoci.

"Předseda vlády nás pověřil, abychom sestavili soubor opatření, která budou zahrnovat reálné výdaje přesahující dvě procenta HDP," řekl Josano s tím, že vláda se snaží reagovat na hospodářský propad. Ten je výraznější než v jiných vyspělých zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK