ČSÚ: Pokles zahraničního obchodu pokračoval i v únoru

06.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Zahraniční obchod skončil v únoru přebytkem 8,7 miliardy korun, což byl meziročně o 4,3 miliardy horší výsledek. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Vývoz se meziročně snížil o 22,2 procenta a dovoz o 21,5 procenta. Pokles zahraničního obchodu trvá (s výjimkou září) od srpna loňského roku, v posledních dvou měsících je více než dvacetiprocentní.

Únorové saldo je nicméně kladné nepřetržitě od roku 2004. Se státy Evropské unie byla bilance aktivní 38,1 miliardy Kč, s nečlenskými státy EU byl zahraniční obchod ve schodku 29,4 miliardy Kč.

Bilance se zhoršila především v obchodě se stroji a dopravními prostředky, kde klesl přebytek o 5,8 miliardy korun, a v obchodě s průmyslovým spotřebním zbožím, kde se negativně projevil přechod z aktiva do pasiva o 2,6 miliardy Kč. Přebytek klesl v obchodě s nápoji a tabákem o 0,4 miliardy Kč a surovinami o 0,3 miliardy Kč. V obchodě s potravinami a živými zvířaty se prohloubil schodek rovněž o 0,3 miliardy Kč.

Pozitivně naopak celkovou bilanci ovlivnil obchod s polotovary a materiály, kde vzrostl přebytek o 2,6 miliardy Kč vlivem vyššího poklesu dovozu než vývozu. Deficit se zmenšil v obchodě chemickými výrobky o dvě miliardy Kč a minerálními palivy o 0,8 miliardy korun.

U strojů a dopravních prostředků uvádějí statistikové celkový pokles vývozu o 25,4 procenta (o 30,4 miliardy Kč) a dovozu o 28,3 procenta, tedy o 24,6 miliardy korun. Nejvíce se snížil vývoz a dovoz silničních vozidel (o 11,2 miliardy Kč, respektive o 7,9 miliardy Kč), elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů (o 5,6 miliardy a 4,8 miliardy korun) a strojů a zařízení všeobecně užívaných v průmyslu (o čtyři a 3,1 miliardy korun).

Celkový dovoz minerálních paliv klesl o 7,6 procenta (o 1,4 miliardy Kč). Dovoz ropy se snížil hlavně hodnotově (o 39,4 procenta), v naturálním vyjádření zůstal zhruba na úrovni února 2008. Dovoz zemního plynu stoupl hodnotově o 45,4 procenta, naturálně o 6,3 procenta, uvedl ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK