Japonské akcie stouply nejvýše za tři měsíce, jen klesl

06.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. dubna (ČTK) - Japonské akcie zahájily nový týden růstem na nejvyšší hodnotu za tři měsíce. K oživení přispěla naděje, že americká ekonomika má již to nejhorší za sebou. Slabší jen pak pomohl předním vývozcům v čele s firmou Panasonic. Index Nikkei si připsal 108,09 bodu, tedy 1,2 procenta, a uzavřel na 8857,93 bodu, což byl nejvyšší růst od 8. ledna.

Index se 10. března propadl na nejnižší hodnotu za 26 let, od té doby si však připsal již více než 25 procent. Růst indexu byl dnes částečně zbrzděn snahou investorů vydělat na předchozím růstu akcií, který je přiměl některé tituly prodávat.

Trendu se vymykala společnost Elpida Memory, která se propadla o deset procent. Japonský list Nikkei napsal, že výrobce mikročipů pravděpodobně vykáže za uplynulý fiskální rok rekordní čistou ztrátu.

Japonský jen dnes oslaboval a vůči dolaru a euru se propadl na nejnižší hodnotu za šest měsíců. Důvodem je zvýšení zájmu investorů i rizikovější investice a růst asijských akciových trhů. V závěru obchodování dolar vůči jenu posílil o 0,4 procenta na 100,72 JPY. Vůči euru vzrostl o jedno procento na 135,54 JPY. Euro k dolaru stouplo o 0,6 procenta na 1,3568 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK