Koruna dopoledne posílila, posunula se k 26,45 Kč za euro

06.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. dubna (ČTK) - Česká měna v úvodu dnešního obchodování posílila, posunula se k úrovni kolem 26,45 Kč/EUR. Ve srovnání se závěrem z minulého týdne byla krátce po 10:00 silnější i k dolaru, obchodovala se kolem 19,53 koruny za dolar, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Úvod dnešního obchodování s korunou podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka data z české ekonomiky neovlivnila. "Za mírně vyšším přebytkem obchodní bilance (v únoru) stojí opět výrazné propady na straně vývozu i dovozu a hlavní číslo tak nelze brát jako nějakou pozitivní zprávu," upozornil.

Naopak nové zprávy z politické scény lze podle něj hodnotit jako mírně pozitivní. "Rychle ustavená nová vláda je jistě lepší variantou než bezvýsledná mnohaměsíční jednání udržující velkou nejistotu. Vliv politiky na kurz ale dnes není nijak velký. Vývoj české měny se stále drží regionu, který je nyní podporován růstem hlavních akciových trhů," podotkl.

Dolar kvůli lepší náladě na trzích oslabil nad 1,3500 za euro a dnes dopoledne se pohybuje na 1,3535. Kurz by měla podle Vlka i nadále řídit hlavně momentální averze k riziku, v tomto smyslu neočekává žádnou změnu. "Makroekonomická data naplánovaná na dnešní den jsou jen menšího významu a pouze velmi překvapivý výsledek by se projevil na trzích," naznačil s připomenutím, že v kalendáři jsou maloobchod a výrobní ceny v eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK