Skupině van Gansewinkel loni v ČR stoupl zisk

19.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 19. dubna (ČTK) - Skupina firem zabývajících se zpracováním průmyslového i komunálního odpadu van Gansewinkel hospodařila v Česku loni se ziskem 26,2 milionu korun. ČTK to řekl předseda představenstva skupiny Pavel Iványi. O rok dříve měla zisk 2,09 milionu korun.

Pod skupinu patří akciová společnost van Gansewinkel a.s., která ale byla v letech 2006 a 2007 ve ztrátě, dále van Gansewinkel HBSS a van Gansewinkel Services. Má také podíly ve firmách Tempos Břeclav a Petka CZ a měla podíl ve firmě Reson spol. s r.o. Akciová společnost van Gansewinkel má pobočky v Brně, Opavě, Ostravě, Olomouci a Břeclavi.

Obrat skupiny loni podle údajů firmy meziročně stoupl o necelou pětinu na 618,9 milionu korun, provozní výsledek se zvýšil dvojnásobně na 27,3 milionu. V roce 2006 byl obrat 441,4 milionu, provozní zisk 8,5 milionu a zisk po zdanění 3,3 milionu.

Skupina van Gansewinkel je napojena na průmyslové podniky, a tak i ona zaznamenala vliv krize. "V posledních dvou měsících roku jsme zaznamenali pokles obratu v průměru asi o deset až 20 procent, u různých poboček byl pokles odlišný," uvedl Iványi.

V říjnu tak firma na měsíc zastavila jednu linku na zpracován materiálu, propustila agenturní zaměstnance a asi desetinu vlastních pracovníků. Zastavila také růst mezd a až na výjimky i bonusů.

Loni se van Gansewinkel více zaměřil na Moravu, a prodal proto svou pražskou pobočku. Nedávno naopak koupil skládku v Horním Benešově na Opavsku, kde se dají uchovávat i nebezpečné odpady a jejíž roční kapacita je až 50.000 tun.

Vyhlídky na letošní rok záleží podle Iványiho na celkovém vývoji průmyslu. "Jsme servisní organizace, když průmysl pojede, tak pojedeme také. Pokles u průmyslového odpadu odhadujeme asi 30 až 40 procent, u komunálního se snad krize neprojeví. Lidé vyhazují stejně odpadků," podotkl. "Celkový obrat letos odhadujeme o pět až deset procent nižší než loni, hospodářský výsledek se nám zatím daří držet," dodal.

Van Gansewinkel patří do evropské sítě svozových firem AVR - Van Gansewinkel, která působí hlavně v zemích Beneluxu, Velké Británii a Polsku. Předloni celá skupina dosáhla obratu nad 1,2 miliardy eur (asi 32 miliard korun), zaměstnávala 6500 lidí.

Na český trh vstoupila v roce 1995. V roce 2007 dosáhly tržby hlavní společnosti skupiny - van Gansewinkel a.s. - podle výroční zprávy uložené ve Sbírce listin zhruba 399 milionů korun, což bylo o 22,7 procenta více než o rok dříve. Firma ale předloni skončila ve ztrátě 6,4 milionu, v roce 2006 ztráta dosáhla 1,7 milionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK