Poslanci by v dubnu měli projednat protikrizové návrhy

19.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. dubna (ČTK) - Poslanci by na své nadcházející dubnové schůzi měli v závěrečném čtení schvalovat například vládní protikrizový návrh na zrychlení odpisů a na zavedení slev na sociálním pojištění. Schvalovat by měli i obdobný sociálnědemokratický protikrizový balíček, který obsahuje například takzvané šrotovné. Schůze začne v úterý 28. dubna a na návrhu programu je zatím 214 bodů. Poslanci ho ale mohou ještě upravovat, zařazovat nové body a jiné vyřazovat.

Vláda se na protikrizovém balíku již dříve dohodla s opoziční ČSSD. Sociální demokraté podpoří zrychlení odpisů, novelu insolvenčního zákona a slevu na sociálním pojištění, kterou původně odmítali. Vláda naopak údajně zváží podporu mírnému zvýšením podpor v nezaměstnanosti, zvýší slevy na dítě a připraví rámec pro případné zavedení šrotovného. Šrotovné by se mělo vyplácet ve výši 30.000 korun na pořízení automobilu do hodnoty 500.000 korun.

V prvním čtení by se měli poslanci zabývat například novelou zákona o České národní bance. Předloha upravuje působnost centrální banky po přijetí eura, kdy se země začlení do eurozóny a ČNB do Eurosystému, tedy k centrálním bankám států platících eurem. Zákon také počítá s tím, že by se měl v bankovní radě snížit počet jejích členů z nynějších sedmi na pět.

Vládní novela zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů, tedy reformy veřejných financí z roku 2007, se dotýká především zdaňování energií a paliv. Zpřesňuje některá ustanovení, například upřesňuje podmínky pro osvobození od daně ze zemního plynu použitého pro výrobu tepla v domácnostech a v kotelnách.

Na návrhu programu je opět vládní návrh daňového řádu. Ten má nahradit dosavadní úpravu obsaženou v zákoně o správě daní a poplatků. Řád například upravuje lhůtu pro bezhotovostní placení daní, zpřísňuje pravidla pro doručování zásilek z finančního úřadu tak, aby nebylo možné se jim vyhýbat, nebo ruší možnost ministra financí prominout daň.

Řada předloh už se nachází ve sněmovně delší čas a sněmovna je z minulých schůzí mnohdy přesouvala na ty následující. Na lavicích se tak opět ocitne poslanecký návrh na urychlení výstavby rychlostní komunikace R35. Návrh prohlašuje tuto akci za stavbu ve veřejném zájmu, což by mělo umožnit v krajním případě vyvlastnění pozemků pod plánovanou silnicí. Do prvního čtení jde také návrh poslanců KSČM na vydání zákona o poskytování půjček se státním příspěvkem mladým manželům. Na návrhu programu je také vládní návrh na vypořádání majetkových podílů v zemědělských družstvech.

Již potřetí by se měla sněmovna zabývat sociálnědemokratickým návrhem na přesun schvalování státní energetické koncepce z vlády na sněmovnu. Vláda s tím ale nesouhlasí. Podle ministerstva životního prostředí je schvalování energetické koncepce věcí výkonné moci, nikoli zákonodárné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK