Analytici: Kalousek jako ministr financí byl dobrý

19.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. dubna (ČTK) - Působení Miroslava Kalouska jako ministra financí hodnotí ekonomové oslovení ČTK vesměs pozitivně. Především oceňují jeho důraz na rozpočtovou disciplínu, tedy snahu zamezit nadměrnému zadlužování státu, a také částečné provedení daňových reforem.

"Marně vzpomínám, co by z kroků ministra Kalouska bylo při zpětném pohledu možné označit za chybu. Z dnešního pohledu se jeví jako správné, že nevyslyšel volání mnoha politiků po revizi letošního státního rozpočtu v době největší ekonomické nejistoty. Taková revize by byla střelbou od boku a zcela jistě by musela být následována další korekcí," uvedl analytik UniCredit bank Pavel Sobíšek.

"Důraz Miroslava Kalouska coby ministra financí na obezřetnou fiskální politiku s nízkými rozpočtovými schodky byl v tomto ohledu pro českou ekonomiku přínosem," dodal hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Daňová reforma mohla být podle něj řešena elegantněji, nicméně vydala se správným směrem. "Dvojí daňový základ, kterým se zkomplikoval daňový systém po zavedení superhrubé mzdy, jen aby se dostálo modelu 15 procent, nebyl nejšťastnější tah," připomněl Marek. Také rozpočet na letošní rok mohl být podle něj sestaven či upraven realisticky již dříve. "Příprava fiskálního stimulu v rozumném rozsahu také mohla začít dříve, ekonomika jej nejvíce potřebuje nyní, nikoli v druhé půlce roku nebo příští rok," dodal.

"Dívaje se na rozpočtové výsledky očištěné o ekonomický cyklus napadají mě dvě slova - stabilizace a pragmatismus. Líbilo se mi, že začal psát kompletně nový daňový zákon," uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Na druhou stranu ale kritizuje, že výdaje rozpočtu nejsou na webu transparentně popisovány a sledovány. "V tom, co je tam teď, by se nevyznal ani Ferda mravenec a já jen doufám, že to není záměr," dodal.

"Oceňuji jej za to, že v době, kdy celý svět bojuje s krizí naléváním dalších peněz do ekonomiky, tak Miroslav Kalousek nepodlehl této hysterii a držel rozpočtovou politiku v rozumných mezích," uvedl analytik Citco-finanční trhy Jiří Šimek. Úřednický ministr by podle něj snáze podlehl standardním evropským socialistickým řešením současné ekonomické situace.

Kalousek byl během svého působení na postu ministra financí vyhlášen ministrem roku evropských rozvíjejících se trhů. Cenu uděluje na základě hlasování osmi desítek bankéřů, finančních analytiků a investorů mezinárodní odborný časopis Emerging Markets.

V posledních dnech se objevily spekulace, že by Kalousek jako jediný za současných ministrů mohl zůstat ministrem financí i ve vládě Jana Fischera, což podpořil i prezident Václav Klaus. Premiér v demisi Mirek Topolánek však navrhl na funkci Tomáše Uvíru, který na ministerstvu působí jako vrchní ředitel. Sám Kalousek naznačil, že nyní uvažuje o založení nové politické strany.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK