Japonské akcie mírně posílily díky výrobcům oceli

20.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. dubna (ČTK) - Japonské akcie dnes navzdory počátečnímu poklesu mírně posílily díky výrobcům oceli. Ti těžili z lepšího hodnocení ocelářského sektoru makléřskou společností Nomura Securities. Hlavní index tokijské burzy Nikkei se zvýšil o 0,2 procenta na 8924,75 bodu.

"Některé sektory, jako železo a ocel, jsou na vzestupu díky specifickým odvětvovým faktorům. Další, jako bankovní sektor, jenž vedl současné oživení, čelí vybírání zisků," uvedl analytik Yošihisa Okamoto ze společnosti Mizuho Investment Management.

Nárůst akcií byl dnes omezený, protože prodeje zesílily pokaždé, když se index Nikkei přiblížil k hranici 9000 bodů. "Hráči na trhu považují 9000 bodů za úroveň pro vybírání zisků," upozornil Okamoto. Nikkei tento měsíc hranici 9000 bodů třikrát překročil, obchodování však nad ní od začátku ledna nikdy neuzavřel.

Největší japonský výrobce oceli Nippon Steel dnes posílil o 4,3 procenta a rival JFE Holdings dokonce o 6,9 procenta. Největší japonská banka Mitsubishi UFJ Financial Group však klesla o 3,3 procenta.

Na devizovém trhu se euro propadlo až na nové měsíční minimum vůči dolaru a třítýdenní minimum vůči japonskému jenu kvůli nejistotě ohledně politiky Evropské centrální banky. Prezident ECB Jean-Claude Trichet o víkendu naznačil, že příštím krokem banky by mohlo být snížení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu.

V závěru tokijského obchodování euro vůči dolaru kleslo o 0,2 procenta na 1,3016 USD. Předtím se propadlo až na 1,2967 USD, tedy na nejnižší úroveň od 17. března. Vůči japonskému jenu euro oslabilo o 0,4 procenta na 128,79 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK