Počet varování před rizikovými věcmi roste, nejvíc jich je z Číny

20.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 20. dubna (zpravodaj ČTK) - V Evropské unii přibývá rizikových výrobků, před nimiž úřady varují spotřebitele a které musejí být stahovány z obchodů. Loni unijní informační systém RAPEX vydal 1866 oznámení, meziročně o 16 procent více. V 1545 případech šlo o varování před produkty, jež představovaly vážné riziko, uvedla Evropská komise.

Jednoznačně nejvíce zachycených nebezpečných věcí pocházelo z Číny. Světlo světa tam spatřilo 56 procent ohlášených rizikových produktů. Druhé místo v tomto směru s deseti procenty připadlo výrobkům, u nichž není jasný původ. Na třetím místě pak figuruje Německo s pěti procenty.

Nejvíce případů se podle materiálu, který nicméně zahrnuje jen nepotravinové výrobky, týkalo dětských hraček se 32 procenty. Za nimi následovaly elektrické přístroje s 11 procenty, motorová vozidla s deseti procenty či oblečení a nejrůznější módní doplňky s devíti procenty.

V roce 2003 bylo skrze systém RAPEX vydáno 139 oznámení, z toho v 67 případech šlo o varování před produkty s vážnými bezpečnostními či zdravotními riziky. Loni to už bylo 1866 oznámení, z toho 1545 se týkalo nebezpečných výrobků.

Není možné ale automaticky říct, že je to způsobeno tím, že je na trhu více problémových výrobků. Rostoucí množství varování podle Bruselu souvisí s tím, že se zvyšuje informovanost o rizikovosti některých látek či předmětů a že se na bezpečnost klade stále větší důraz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK