Vláda z privatizace Českých aerolinií vyřadila Aeroflot a Odien

20.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Vláda v demisi vyřadila z privatizace Českých aerolinií společnost Darofan ze skupiny Aeroflot a firmu Odien. Do druhého kola soutěže o českého dopravce postupují dva zájemci, konsorcium Unimex a Travel Service a letecká společnost Air France-KLM. Po jednání vlády to oznámil ministr financí v demisi Miroslav Kalousek.

Kalousek ani odstupující premiér Mirek Topolánek nebyli příliš sdílní ohledně důvodů vyřazení dvou firem z tendru. Kalousek pouze řekl, že na to má vláda právo a že se tak stalo po důkladné diskusi. Topolánek dodal, že vláda o této věci jednala v utajeném režimu.

Kabinet tak ukončil první kolo tendru, kdy mimo jiné prověřoval uchazeče z hlediska "geopolitických rizik". Podle dokumentů ministerstva financí jde například o to, zda kandidáty neovládají státy, které jsou pro Českou republiku potenciální hrozbou. Ve druhém kole rozhodne výhradně cena, kterou firmy za téměř 92 procent akcií státu nabídnou. Nový majitel by měl být znám do konce září.

V Aeroflotu má podíl 51 procent ruská vláda. Minulý týden jednal o možných bezpečnostních rizicích privatizace ČSA bezpečnostní výbor sněmovny. Podle předsedy výboru Františka Bublana (ČSSD) na tom byl ze čtyř zájemců z bezpečnostního hlediska nejhůř právě ruský Aeroflot.

Odhady ceny ČSA se pohybují v rozmezí tří miliard až pět miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK