Vláda: ČR půjčí MMF na boj s krizí jednu miliardu eur

20.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Česká republika půjčí Mezinárodnímu měnovému fondu 1,03 miliardy eur (zhruba 27 miliard korun) na případnou pomoc zemím postiženým finanční krizí. Půjčku na dnešním jednání schválila vláda, informoval ministr financí Miroslav Kalousek. Částka je českým podílem na balíčku jednoho bilionu dolarů (asi 20 bilionů korun), který dohodly země G20 na počátku dubna na schůzce v Londýně. Peníze Česko poskytne z devizových rezerv České národní banky.

"Půjčka nezvýší státní dluh ani obsluhu státního dluhu," uvedl Kalousek. Podle něj to nebude znamenat ani újmu pro ČNB, která bude mít tak peníze uloženy u MMF, a ne na trhu.

Stát se navíc podle ministra zavázal ČNB platit rozdíl mezi úroky, které centrální banka získá od MMF, a úroky, které by získala na trhu. "Ke všem alternativám jde o celkem směšnou částku. Kdybychom si museli půjčovat na kapitálovém trhu, přišlo by to neskonale dráže," dodal Kalousek.

Vzhledem k tomu, že jde o trvalý závazek, nebude u půjčky stanoveno žádné datum splatnosti. Fond může kdykoli Českou národní banku o peníze požádat. Česko již řadu let v rámci MMF sehrává věřitelskou roli a samo žádné půjčky nečerpá.

Jako první získalo pomoc od mezinárodních institucí Maďarsko, které se do problémů dostalo v říjnu loňského roku. Země dostala půjčku 25 miliard eur. Další zemí bylo Lotyšsko, které získalo úvěr v hodnotě 7,5 miliardy eur, především od MMF. Balíček zahrnoval finance z EU, severských zemí, Česka, Polska, sousedního Estonska a Světové banky. Pomoc si vyjednalo i Rumunsko, do kterého by po splnění podmínek mělo připlynout celkem 20 miliard eur.

V poslední době se rozhodlo Polsko požádat MMF o napojení na flexibilní úvěr v objemu až 20 miliard dolarů (402,3 miliardy Kč). Polsko by se tak po Mexiku stalo druhou zemí s napojením na novou úvěrovou linku fondu.

Dubnový londýnský summit zemí G20 schválil navýšení kapitálu MMF na 750 miliard dolarů, aby měl fond rezervu v případě naléhavé potřeby některé ze zemí zasažených krizí. Dalších 250 miliard dolarů půjde na posílení volného obchodu a pomoc nejchudším zemím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK