LI: Kvůli krizi budou letos Češi na stát pracovat o pět dní déle

20.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Češi budou letos pracovat na stát 163 dní, tedy o pět dní více než loni. Důvodem je hospodářská krize, která změnila vývoj posledních dvou let, kdy se počet dní práce na stát zmenšoval. Den daňové svobody tak připadá na 13. června, vyplývá z výpočtu Liberálního institutu, který vychází z odhadů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby naopak veškerý příjem připadá státu. Podle jiných výpočtů společnosti Patria Finance připadne den daňové svobody letos na 17. června, tedy o čtyři dny dříve než loni.

"Důsledky poklesu ekonomického výkonu se samozřejmě neprojevují jen u nás, ale na celém světě," upozornil Jiří Schwarz z Liberálního institutu. Ze zemí, pro něž jsou dostupné aktuální odhady vývoje HDP, letos zaznamená největší propad Velká Británie. Britové si den daňové svobody připomenou 30. června, což je o celých 16 dní později než loni.

Podobný vývoj lze podle LI očekávat například v Kanadě, kde se letos posouvá daňová svoboda o 15 dní ke konci roku. "I přesto Kanada se dnem daňové svobody 6. června zůstává pod průměrem zemí OECD, který v letošním roce vychází na 11. června," dodal Schwarz.

Japonsko se dnem daňové svobody 28. května se spolu se Spojenými státy (1. června) propadne o 13 dní. O něco lépe na tom bude podle Schwarze zřejmě Itálie, kde lze očekávat posun dne daňové svobody o 10 dní dále na 6. července. Němci začnou na sebe pracovat 19. června a Francouzi 21. července.

"Naopak Slováci by si podle posledních odhadů měli letošní den daňové svobody připomenout už 17. května, tedy, stejně jako my, o pět dní později než vloni," dodal Schwarz.

Den daňové svobody je podle Schwarze důležité připomínat z toho důvodu, že stát prý s penězi daňových poplatníků zdaleka nehospodaří tak opatrně a efektivně, jako by to dělali oni sami. Veřejný sektor by měl tudíž poskytovat pouze ty služby, které lze z různých důvodů jen těžko nechat na samotných jednotlivcích, podotkl.

Zároveň upozornil, že jde pouze o odhady, které často vycházejí z veřejných výdajů schválených již v loňském roce. "I přesto odhalují, jak je růst velikosti státu v dobách prosperity maskován díky zvyšování hospodářské výkonnosti. Bez růstu HDP se náhle den daňové svobody posouvá o mnoho dní ke konci roku a odhaluje břemeno, které místo nás ponesou bez možnosti volby na svých bedrech budoucí daňoví poplatníci," uvedl.

Metodika OECD, která využívá odhad poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu, umožňuje porovnat vývoj českého dne daňové svobody s vývojem v mnoha dalších zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK