Průzkum VŠE: Až třetině českých firem hrozí konec

20.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Asi třetina až pětina českých podniků se nachází v situaci, kdy jim hrozí zastavení činnosti se všemi likvidačními důsledky. Naopak zhruba pětina, či dokonce čtvrtina tuzemských firem snáší krizi neobyčejně dobře, další pětina není v dobrém stavu, ale nedostává se do existenčního tlaku. Vyplývá to z průzkumu, který mezi domácími společnostmi uskutečnili řešitelé výzkumného záměru Fakulty podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické.

Jednotlivé české podniky pociťují podle průzkumu dopady krize neobyčejně rozličně. Různorodost vlivu ekonomických problémů na konkrétní firmy je prý zjevně podstatně vyšší, než se obecně předpokládalo.

Velmi výrazně je to vidět na odpovědích na otázku, jak se v současnosti a v blízké budoucnosti budou vyvíjet prodeje dotazovaných společností. Pokles o více než deset procent hlásí 28 procent dotázaných, pokles do desetiny dřívějšího stavu 17 procent, ale skoro pětina společností naopak eviduje růst svých prodejů o desetinu a větší.

"Ukazuje se ještě výrazněji než dříve, že tato krize má dva významné znaky. Prvním je její strukturální charakter, tedy, že některé obory postihuje dramaticky více než jiné. Nyní je však mimořádné, s jak výrazným rozdílem postihla recese, a především její klíčová část, krize finančního sektoru spojená s drastickým zhoršením úvěrových podmínek, jednotlivé firmy v závislosti na jejich připravenosti na potíže a na dřívějším hodnocení rizik," uvedla k výsledkům zkoumání vedoucí katedry podnikové ekonomiky VŠE Eva Kislingerová.

Při analýze výsledků průzkumu a dostupných statistických dat Českého statistického úřadu je podle ní zjevné, že zhruba pětina společností se musela v podstatě naprosto zastavit a jejich aktuální aktivity lze přirovnat ke stavu klinické smrti.

"Jestliže ČSÚ uvádí asi čtvrtinový pokles produkce českého průmyslu, pak z našich dat vyplývá, že tento pokles se soustřeďuje a bude se i nadále soustřeďovat do zhruba třetiny domácích firem. Nepřekvapí, že jde především o podniky z citlivých odvětví jako sklo, textil či automobilový průmysl se všemi návaznými oblastmi, ale také strojírenství zaměřené na investiční produkci," dodala.

Celá čtvrtina společností předpokládá brzy posílení svého kolektivu, naopak třetina firem bude i nadále propouštět lidi včetně kmenových zaměstnanců a skoro 40 procent podniků ukončí spolupráci s dalšími agenturními pracovníky. Mnoho lidí z podniků již dříve zdůrazňovalo, že rozvázání pracovního poměru s dlouhodobými kmenovými zaměstnanci je opatření, kterému se managementy snaží co nejdéle vyhýbat.

"Vedení firem velmi dobře ví, jaký problém byl sehnat kvalifikované a kvalitní zaměstnance v době konjunktury, proto nyní pouze v nouzi nejvyšší sahají k tomu, aby propouštěla zkušené lidi," podotkla.

Průzkum se uskutečnil v březnu roku 2009. Formulace otázek směřovala k aktuálnímu stavu nebo k očekáváním v blízké budoucnosti v horizontu několika měsíců. Výzkumu se aktivně zúčastnilo 80 podniků, které regionálně, oblastí podnikání i svou velikostí co do obratu a počtu zaměstnanců představovaly statistický vzorek odpovídající situaci Česka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK