Česku hrozí podle Kalouska až 180miliardový schodek rozpočtu

20.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Pokud by se státní rozpočet v následujících čtvrtletích vyvíjel stejně jako v prvním čtvrtletí, hrozil by na konci roku kvůli nižším příjmům schodek státního rozpočtu 170 až 180 miliard korun. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Deficit veřejných financí by tak mohl dosáhnout až pěti procent HDP, podmínkou pro přijetí eura jsou tři procenta.

Pokud by ovšem vláda přistoupila k drastickým úsporným opatřením, pak by se mohl deficit dostat podle premiéra Mirka Topolánka pod čtyři procenta HDP.

Podle Kalouska lze při pokračování současného trendu na konci roku očekávat propad příjmů státního rozpočtu až 100 miliard korun ve srovnání s naplánovaných rozpočtem, který počítal s dnes již nerealistickým růstem ekonomiky ve výši 4,8 procenta.

"To znamená, připočteme-li rozpočtové dopady protikrizových opatření, tak jsme na deficitu zhruba 170 až 180 miliard korun, což je příliš riskantní číslo," uvedl Kalousek. Zároveň dodal, že svému nástupci přenechá návrh řešení, který by měl udržet deficit pod 150 miliardami korun. "Zhruba stejné číslo bych chtěl navrhnout i na rok 2010," dodal.

Letošní schválený rozpočet počítá se schodkem 38,1 miliardy Kč, vychází ale z předpokládaného růstu ekonomiky o 4,8 procenta. Od té doby se prognózy kvůli krizi rapidně zhoršily a očekává se až dvouprocentní propad ekonomiky.

Celkové příjmy státního rozpočtu za 1. čtvrtletí roku 2009 činily 271,6 miliardy korun a meziročně tak mírně stouply. Ovšem samotné příjmy z daní a poplatků klesly o 14,8 miliardy korun. Celkové výdaje činily 273,9 miliardy korun a schodek státního rozpočtu ke konci března 2009 tak dosáhl 2,3 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK